Порнографски снимки на Тейлър Суифт, създадени от изкуствен интелект, се

...
 Порнографски снимки на Тейлър Суифт, създадени от изкуствен интелект, се
Коментари Харесай

ИИ съблече Тейлър Суифт: Това ли е последната капка преди въвеждането на регулации?

 

Порнографски фотоси на Тейлър Суифт, основани от изкуствен интелект, се популяризират онлайн.

Последва вълна от неодобрение от нейни почитатели, както и апели за незабавни ограничения за регулация на ИИ.

През последните месеци и български политици станаха жертви на дълбока имитация

Какво се случи?

През миналата седмица подправените голи фотоси на Тейлър Суифт обиколиха платформата Х (бившият Туитър). Феновете на известната певица бързо се мобилизириха и започнаха атака с хаштаг #ProtectTaylorSwift. Идеята – безусловно да наводнят обществената мрежа с нейни същински фотоси.

Започна се и проведена акция по докладване на профилите, от които се показваха подправените фотоси на Суифт.

Създателите на Channel 1 AI споделят, че една от аргументите за него е да има безпристрастна публицистика

Организацията за засичане и следене на дийпфейк видеоклипове и фотоси Reality Defender разгласи, че е засекла големи количества нецензурен материали с облика на Тейлър Суифт, най-много в Х. Някои от фотосите стигнаха и до Facebook. „ За жал те стигнаха до милиони консуматори преди някой да се заеме да ги смъкна “, сподели шефът на организацията Мейсън Алън.

Снимка: Getty Images

След следствие бяха открити над дузина вариации на Тейлър Суифт. На някои от фрагментите тя е изцяло гола и в порнографска обстановка. На други певицата е окървавена – жертва на побой.

„ Ако Суифт реши да предяви правосъдни искания поради разпространяването на тези подправени фрагменти, това може да се трансформира в доста основно дело “, разяснява Британи Спанос, която е редактор в списание Rolling Stone и води курс по Тейлър Суифт в университета в Ню Йорк. Тя ще получи и голяма поддръжка от почитателите си, които се активизират доста бързо в сходни обстановки.

Според подадения в съда иск фирмите са копирали нелегално милиони публикации на медията

Дийпфейк порнографията с Тейлър Суифт е евентуално да докара до дело. През 2017 година певицата осъди радио водещ, за който се твърди, че я е обарвал по време на посещение. Тогава Суифт получи един $ обезщетение – сума, която нейният юрист назова „ това е алегоричен един $ – цената на случилото се е неизмерима за всички дами в сходни обстановки “.

Как реагираха софтуерните компании?

От Асошиейтед прес са се свързали с управлението на обществената мрежа.

„ Екипите ни работят по премахването на всички разпознати изображения. Предприети са и стъпки към профилите, които ги популяризират. Следим обстановката “, разясниха от Х.

Съчетанието на думите Taylor Swift, Taylor Swift AI и Taylor AI са краткотрайно лимитирани в Х, оповестиха още от компанията.

Снимка: Getty Images

От Meta, компанията притежател на Facebook “, също разясниха случилото се. „ Продължаваме да следим нашите обществени платформи и ще предприемем нужното в случай че тези изображения се появят “, сподели техен представител.

Според анализите подправените фрагменти са основани от стратегии с ИИ, като най-разпространените са Stable Diffusion, Midhourney и DALL-E на OpenAI (компанията, притежател на ChatGPT).

След като речникът на Кеймбридж дефинира думата на 2023 година да бъде „ халюцинирам “, доста хора се сблъскаха с тази терминология за първи път

От OpenAI разясниха, че техният логаритъм има отбрани, които предотвратяват основаването на сходни изображения на обществени фигури, измежду които и Тейлър Суифт.

От компанията Microsoft също разясниха, че е почнало следствие дали техният логаритъм не е виновен за основаването на тези изображения.

Midjourney и Stable Diffusion към момента не са коментирали случилото се.

Now and Then е оповестена за последната ария на групата

Борбата с дийпфейк порнографията

Случилото се с Тейлър Суифт може да бъде повратна точка в развиването на ИИ и дийпфейк изображенията, както и тяхната регулация. В Съединените щати към този момент се приказва за съществено ограничаване на основаването на сходни изображения, изключително тези в порнографския набор.

Появата на дийпфейк изображения през последните години нараства експоненциално, откакто логаритмите с изкуствен интелект станаха всеобщо налични. За съпоставяне през 2019 година CountDetector.AI са засекли 14 678 дийпфейк видеоклипа онлайн, до момента в който през 2023 година тази численост е достигнала 95 820.

Снимка: Getty Images

С дийпфейк всеобщо се основава порнография – 96% от подправеното наличие е порнографското, а жертвите са 100% дами. Сайтовете с сходно наличие са най-разпространени в Съединените щати и Южна Корея.

Порнографското наличие се концентрира най-вече върху известни персони – 99% от всички изображения са с известни актриси и певици.

Случилото се с Тейлър Суифт провокира мнения и в американския Конгрес.

Това може да докара до действителни похищения върху деца, сигнализира полицията

„ Разпространението на нецензурен изображения, генерирани от ИИ, може да аргументи необратими прочувствени, финансови и репутационни вреди на жертвите. За жал – това са всеобщо дами “, разяснява демократът Джо Морел.

„ Това, което се случи с Тейлър Суифт не е нещо ново. Жените са жертви на тези технологии от години, а с напредъка на ИИ основаването на дийпфейк става все по-лесно и на ниска цена “, разяснява също демократът Ивет Кларк.

Над 75% от родителите споделят децата си в обществените мрежи

„ Очевидно е, че тези технологии се развиват доста бързо. Независимо дали жертвата е Тейлър Суифт или някоя друга млада жена, би трябвало да създадем нужната законодателна рамка, с цел да прекъснем този тренд “, разяснява конгресменът Том Кийн.

Снимка: Getty Images

По-големият проблем

Отново съгласно статистиката на ContentDetector.AI по-големият проблем се крие на друго място – в международен мащаб 71% от хората нямат визия какво е дийпфейк. Въпреки това 57% настояват, че могат да ги разпознаят.

Масово дийпфейк видеоклипове, както и клонирани гласове, се употребяват за финансови измами. Един от известните образци е на основана във Англия енергийна компания, която преведе 243 000 $ на подправена сметка, откакто им беше подредено да го създадат с клониран глас на изпълнителния шеф.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР